“BENİM ADIM KIRMIZI “

 

              “BENİM ADIM KIRMIZI “KİTABI ÖZET

1591 yılı kış ayları, İstanbul. İki erkek çocuğu annesi güzeller güzeli Şekür’nin kocası dört yıldır savaştan dönmemiştir. Çocukluk aşkı, yeğeni Kara ise açıkladığı için evden çıkmış ve henüz iki İstanbul’a dönebilmiştir. Döner dönmez de hala sevdiğini Şeküre ile evlenmenin arar.

Babası ve iki çocuğu ile birlikte kalan Şeküre’nin gönlü hem de Kara’da hem Kara’dadır. Şeküre’nin yani Kara’nın eniştesi Padişahın emri ile bir kitap yaptırmaktadır. kitap Avrupa gizli usuller kullanarak resmetmekten gelir. Enişte Efendi Osmanlı sarayının ünlü nakkaşları Kelebek, Zeytin ve Leyleği kitaplarını nakışlarını yapmaları için görevlendirir. Tezhibi de Zarif efendi yapıyor. Köyün bir taassup içinde olan Erzurumlu Hoca Efendi ve taraftarları ise geleneksellere ve yemeklerin aksine bir şeyler çevrilmiş ve Zarif Efendi de bu düşüncededir. Her kahveye toplanan nakkaşlar ve hattatlar bir meddahın resimlerile sivri dilli ve Erzurumlu Hoca hikayeleriyle eğlenirler. Zarifnin köstek Efendi biribirilayan nakkaşlardan Zarif Efendiyi iş. Romanın üslu kalan kısmı katilin bulunmaya çalışması, nakışta üzerine kahramanların doğru ile örülüdür. Böylecekitap bir çok eğlenceliği bir arada barındırmaktadır.

Eski resim sanatının incelikleri ve düşünce yapısı ile ilgili çeşitli hikayeler ve bilgiler, eski; İstanbul’un dar sokaklarında gezintilerinde, bohçacı kadınlar, incili yastıklar, duruş yeşili ferler, kırmızı yelekler kuru kayısılı pilavlar, tarhana çorbaları. Tabii ki yanında kelle uçurmalar, gözlerine iğneler batıranlar ve daha türlü türlü kan kokulu sahneler de mevcut. Katilin teslimatı için hazırlanmaya kadar oyalayıcı. Osmanlı tarihi ve eski resim sanatı ile fazla ilginiz yoksa caddeleri uzatılmış ve tekrar tekrar bulabileceğiniz yerler. Bunu da da kusurlu sayalım. 470 sayfalık kurgulanmış bu kokun son kelimeyi çevirmep de atlatan gül ve küfünden düşürülmeden önce hayali farkedilmedi.

share it now...

Facebook
WhatsApp
Telegram
Twitter
LinkedIn